Kelantan yang terletak di Timur Laut
Semenanjung Malaysia adalah sebuah negeri yang kaya dengan pelbagai
jenis makanan warisan. Terdapat pelbagai makanan tradisionalnya yang
unik dan berbeza dengan makanan Melayu di negeri lain. Bukan sahaja
namanya yang unik malah rasanya yang manis juga mencerminkan identiti
makanan di negeri Cik Siti Wan Kembang ini. Berikut dinyatakan beberapa
jenis hidangan warisan Negeri Kelantan:
1. Budu
Budu
ialah sejenis sos ikan yang cukup terkenal di Negeri Kelantan yang
biasanya dimakan bersama nasi dan ulam-ulaman. Ia dihasilkan daripada
ikan bilis dan garam yang diperam sehingga memberikan rasa dan bau yang
unik. Bukan sahaja rasanya yang sedap malah ia juga sebagai sumber
terbaik Vitamin B12 dan garam galian seperti kalsium, natrium,
magnesium, zat besi dan fosforus. Boleh cuba ini: Tumis budu
Maklumat lanjut tentang budu boleh dapatkan di sini: 5 Sebab perlu makan Budu
2. Nasi kerabu
Jika
ke Negeri Kelantan, pasti tidak lengkap tanpa mencuba nasi kerabu yang
sungguh sedap dan menyihatkan. Iaitu hidangan nasi berwarna biru yang
dimakan dengan pelbagai jenis lauk pauk seperti ikan goreng celup
tepung, telur masin, daging bakar, ayam goreng biasa atau berempah dan
pelbagai jenis ulam seperti daun kesom, kobis, kacang panjang, kacang
botol, timun, serai dan bunga kantan. Tidak lengkap jika tidak dimakan
bersama budu, sambal merah, kerisik kelapa dan juga keropok ikan.
Boleh cuba ini: Nasi kerabu kuning
3. Laksam
Laksam
amat terkenal sebagai salah satu menu sarapan pagi di Negeri Kelantan.
Kini, ia bukan sahaja popular di negeri Cik Siti Wan Kembang, malah
telah diperkenalkan sebagai salah satu menu utama sarapan pagi di
tempat-tempat lain di Malaysia. Laksam yang diperbuat daripada tepung
beras dan tepung jagung ini dimakan bersama kuah ikan bersantan pekat.
Lebih enak digaul bersama ulam-ulaman dan sambal belacan.
Cuba ini: Laksam, Laksam Nsm
4. Nasi tumpang
Nasi
tumpang hanya boleh dijumpai di Negeri Kelantan iaitu gabungan nasi
bersama lauk yang diletakkan dalam daun pisang dan digulung berbentuk
kon. Lauknya terdiri daripada masak lemak ikan, udang, serunding, sambal
daging dan lain-lain lagi mengikut citarasa pembuatnya. Biasanya
kelongsong daun pisang akan dibuat terlebih dahulu dan dimasukkan nasi
panas seakan nasi impit yang akan diletakkan berselangseli dengan
pelbagai jenis lauk.
5. Ayam percik
Ayam
percik Kelantan sememangnya begitu lazat dan menyelerakan. Kuahnya yang
berbeza dari tempat lain menjadikan ayam percik Kelantan begitu unik
dan digemari ramai. Untuk merasa sendiri keasliannya boleh cuba ini: Ayam Percik Ala Kelantan
6. Kuih akok
Kuih
akok adalah salah satu kuih tradisional yang sangat terkenal di negeri
Pantai Timur ini khususnya ketika bulan Ramadhan. Bahan utama untuk
menghasilkan kuih ini adalah telur, gula melaka, tepung gandum dan
santan yang menjadikan rasanya lemak manis dan digemari oleh semua
peringkat usia. Cara memasaknya menjadi tarikan kerana ia dibakar
menggunakan api atas dan bawah seperti proses membuat kuih bahulu tetapi
berbeza dari segi penggunaan acuannya.
7. Jalamas
Kuih
jala mas adalah sejenis hidangan kuih lemak manis yang biasanya
disediakan ketika perayaan ataupun hari istimewa seperti hari
peminangan dan perkahwinan di Negeri Kelantan. Kuih yang mempunyai
bentuk berjurai seperti mee halus ini dihasilkan dengan menggunakan
kuning telur yang dimasak dalam air gula. Lebih elok menggunakan telur
itik kerana ia mempunyai saiz kuning telur yang lebih besar berbanding
telur ayam. Biasanya ia dibuat bersama kuih tahi itik supaya tidak
membazir baki putih telur yang tidak digunakan.
8. Buah Tanjong
Kuih
bunga tanjung begitu sinonim dengan Negeri Kelantan iaitu sejenis kuih
yang dibuat menggunakan telur bercampur tepung dan disira dalam air
gula. Ia dibentuk dengan menggunakan acuan dan dibentuk seperti titisan
air yang berwarna kuning, tetapi boleh juga dibentuk dengan pelbagai
bentuk lain mengikut citarasa pembuatnya.
9. Lompat tikam
Makanan
Kelantan banyak dipengaruhi dengan rasa yang manis seperti kuih lompat
tikam ini. Ia mempunyai dua lapisan iaitu lapisan tepung beras yang
biasanya berwarna hijau di bahagian bawah dan lapisan santan yang
berwarna putih di bahagian atas. Bahagian ini dibuat tawar kerana ia
dimakan bersama air manisan atau gula kabung dan sesuai diminum bersama
air putih.
Banyak
lagi makanan istimewa lain yang boleh di dapati di Negeri Kelantan yang
kaya dengan pelbagai jenis makanan tradisional yang sedap dan unik.
Hidangan yang diutarakan ini sedikit sebanyak mungkin boleh membantu
kita untuk lebih mengenali Negeri Kelantan supaya warisan nenek moyang
kita tidak lapuk dek hujan tidak lekang dek panas.
credit to http://www.trymasak.my
credit to http://www.trymasak.my
No comments:
Post a Comment